Nekretnine - izgradnja i trgovina - M&M COMMERCE d.o.o. Zagreb

Više o Čižićima i otoku Krku


Zaljev Soline, oazu mira, ljepote i zdravlja, kao “živa” razglednica obrubljuje i malo primorsko mjesto Čižići, uronjeno s jedne strane u more, a s druge u raskošno zelenilo.

Uskim ulicama omeđenim tradicionalnom arhitekturom, kamenim gromačama, vrtovima mediteranskog bilja i raslinja (ugodni prostor dobrodošlice i domaćinske mediteranske ležernosti) uz prevladavajuću maslinu, mjesto se blago penje do vrha odakle puca pogled na Zaljev i dalje u unutrašnjost.

Neposredna blizina ljekovitog blata, razvedena obala i očuvana priroda ovo mjesto afirmira kao privlačno ljetovalište i odmaralište a smještaj se nudi u sve brojnijim privatnim apartmanima.

Opuštajućem ugođaju pod raskošnim zakriljem žalosnih vrbi (kuriozitet primorskog mjesta) na “Perilu” - spomeniku tradicijskog načina življenja - doprinosi i šetnja alejom borova, zaštitnim znakom Čižića ali i većeg dijela zaljeva Soline. Gostima kao i svim posjetiteljima na usluzi su manji ugostiteljski objekti koji nude tradicionalna kao i ostala jela.

INFORMACIJE:

TZO Dobrinj
Tel: 00385 51 852 107
Fax: 00385 51 852 177
E-Mail: [email protected]
Web: www.tzo-dobrinj.hr
Adresa: Stara cesta bb, 51515 Šilo

Banka u Malinskoj (Erste),
Tel: 00385 51 859 342, Adresa: L.Bolmarčića 33, 51511 Malinska

Bankomat (PBZ) u Klimnu kraj trgovine «Krk» i pizzerije Lanterna
Bankomat (PBZ) u Šilu kraj trgovine «Krk»
Pošta u Dobrinju
Tel: 00385 51 848 108, Adresa: Dobrinj 64,
Poštanski broj: 51514

Pošta u Šilu
Tel: 00385 51 852 247
Poštanski broj: 51 515

Ambulanta Šilo
Tel: 00385 51 852 354, Adresa: Šilo 55, 51515 Šilo
Ambulanta u Dobrinju
Tel: 00385 51 848 206, Adresa: Dobrinj bb, 51514 Dobrinj

Ljekarna u Malinskoj
Tel: 00385 51 859 387, L.Bolmarčića 33, 51511 Malinska 

ČižićiČižići - Krk
 

 

OTOK KRK

Otok Krk je najveći biser u ogrlici tisuću otoka i otočića koji se protezu hrvatskom obalom. To je biser okružen sjajem prekrasnih boja, nezagađenim okolišem i kristalnim morem.

Nalazi se u istoimenom zaljevu i prvi je otok od kojeg kreće niz otoka i otočića uzduž obale.

Ima i svoj aerodrom na koji pristižu nacionalni i internacionalni letovi. Otok Krk se nalazi otprilike 30 km od Rijeke i željezničke i autobusne stanice koji dnevno povezuju Rijeku sa Italijom, Austrijom, Njemačkom i Mađarskom.

Dobra povezanost sa unutrašnjosti, dobre turističke strukture, razvedena obala prepuna malih uvala koji gledaju na kristalno more i prekrasnu prirodu, razne mogućnosti za zabavu i opuštanje razlog su šta je Krk jedna od najzanimljivijih meta turizma. Krk je poseban otok , svijet za sebe neponovljiv u svom miru i čistoći do kojeg je tako lako stići, povezan s kontinentom sa Krčkim mostom (duzine 1309 metara) koji počinje u gradiću Kraljevica.

Iako je najsjeverniji otok ima vrlo blagu klimu. Pitka voda se stalno kontrolira i vrlo je dobre kvalitete. U turističkim mjestima najviše se koristi voda iz podzemnih izvora. Kvarnerski otoci Krk, Cres i Lošinj imaju svoje izvore vode.

 

Cjenik

 

Cijenu prelaska mosta možete vidjeti ovdje. Može se platiti u kunama, a stranci i u eurima.

Više informacija o kulturnoj ponudi i aktivnostima na otoku Krku možete pronaći na stranicama TZ Otoka Krka http://www.krk.hr/.

 

IZLETI I AKTIVNOSTI

MELINE, ljekovito blato (500 m od Čižića)

Meline Meline, popularno zvano blato, nalaze se na zapadnoj strani uvale Klimno. Plaža je plitka i pješčana, pogodna je za obitelji s djecom. Zanimljivo je što se plažom može hodati stotinjak metara, a more je još uvijek do koljena! Omiljena je među mladima upravo zato. Nudi mogućnost dobre zabave... od picigina na moru do odbojke na pijesku. Naime, na Melinama su i dva odbojkaška terena, te malonogometno igralište.

Meline posjeduju ljekovito blato. Iako nigdje nije navedeno čemu sve to blato pomaže, mnogi su zadovoljni ispitivanjem na vlastitoj koži pa se ponovno vraćaju na Meline.

Povijest Melina - Na Melinama je u rimsko doba bila solana (tako je obližnje mjesto Soline dobilo ime), ali je u vrijeme Frankopana zatvorena. Naime, Soline su bile konkurencija venecijanskim solanama na Pagu i Rabu. Na Melinama je jedno vrijeme postojala i ciglana, no ubrzo se ustanovilo da materijal nije bio pogodan za izradu cigle. Ostala je samo riva koja se proteže kroz Meline.

BISERUJKA u Rudinama (4 km od Čižića)

BiserujkaBiserujkaBiserujkaBiserujka


Postojanje ove špilje poznato je kod Rudina ili iznad Slivanjske uvale već preko stotinu godina, kada je njezina unutrašnjost (s tadašnjim ulazom u obliku jame!) skrivala i budila interes za nepoznate tajne i ljepotu svojih kalcitnih ukrasa. Od priče, da je u njoj skriveno blago jednog krijumčara, pa do prvih ulazaka zainteresiranih posjetitelja, postepeno su uređivani njezini prolazi i ljudi su se sve slobodnije kretali. Osvjetljivanjem špilje znatno je porastao interes za postojeće bogatstvo podzemne galerije brojnih stalaktita, stalagmita i kalcitnih stupova. Svojom dužinom od oko 110 m i veličinom svog podzemnog prostora špiljska unutrašnjost zaista oduševljava svojom ljepotom i zanimljivošću istaloženih oblika. Temperatura u špilji je u toku čitave godine od 10 do 13 Celzijevih stupnjeva, a povremeno procjeđivanje, kapanje sa stropa ili vlaženje u podzemlju je samo iza kišnih razdoblja. Uređenim i sigurnim stazama prolaz kroz špilju dostupan je svima - od djece do starijih osoba. Zanimljivosti kulturnih i prirodnih vrijednosti otoka Krka ovom su špiljom dobile još jedan vrijedan detalj, koji se uklapa u druge sadržaje i ponude, te osigurava kako gostima otoka Krka, tako i gostima crikveničke rivijere mogućnosti posjete i obilaska.

Ulaznica je 15 kuna.

DOBRINJ (4 km od Čižića)

Dobrinj Dobrinj je kao drevni kaštel sve do današnjih dana zadržao mnoge osobine i značajke tih srednjovjekovnih zdanja. Njegove autohtone stare kamene kuće, uske kamene kalete, gotička kamena crkva sv. Stjepana i visoki kameni zvonik koji s visine od 200 metara nad morem bdije i dominira nad cijelom svojom "plovanijom", najtipičnija su obilježja starog kaštela Grada.

U središtu su dobrinjske općine i dva značajna, bogato opremljena muzeja: sakralni i etnografski. Prvi posjetiteljima predstavlja bogatu zbirku crkvenih starina, pomno prikupljenih po dobrinjskim crkvama, kapelama i sakristijama; poljodjelskih, stočarskih, ribarskih i inih rukotvorina, alata, suvenira i drugih predmeta pučke zavičajne radinosti i umjetnosti od pradavnine do danas, i to žitelja i naselja sa cijelog otoka Krka. Posebno značenje dobrinjskom zavičajnom muzeju daje i činjenica da je on zasad prvi i jedini s takvom zbirkom predmeta u Hrvatskoj. Također je vrlo vrijedna i posjetiteljima privlačna drvena pala sv. Stjepana u istoimenoj crkvi, kao i zlatom izvezen antepedij, rad Paola Veneziana iz 14. stoljeća.

I, na posljetku, Dobrinjci se diče i svojim drevnim, a sada obnovljenim i obogaćenim mjesnim perivojem ili "jardinom", kako ga oni zovu, te svojim čuvenim i opjevanim kestenima na svojoj staroj kamenoj "placi".

RONJENJE, potonuli M/B Peltastis (5 km od Čižića)

drthumbonlydrthumbonly


Radi se o brodu potonulom kod Šila na Krku. Vidljivost često nije najbolja, ali ga relativno mala dubina i zanimljiva priča čine odličnom lokacijom. U noći sa 7. na 8. siječnja 1968. godine bilo je užasno nevrijeme. Grčki teretni brod PELTASTIS od oko 1500 BRT, krcao je u luci Jurjevo kod Senja drvo. Zbog najavljenog nevremena i bure koja na tom području može dostići brzinu i preko 150 km/h, napustio je u popodnevnim satima 7. siječnja luku Jurjevo i krenuo prema Rijeci u potrazi za sigurnijim sidrištem. Već se počeo spuštati mrak i počela je snježna vijavica kada se brod s dva sidra usidrio na sidrištu Pazduhovo, oko 200 do 300 metara ispred Dramlja. Vjetar je ojačao, sidra su zaorala... Ni puna snaga strojeva nije se mogla suprotstaviti stihiji vjetra i valova. PELTASTIS se krmom približavao hridinastoj obali između Krka i uvale Soline. Da li je koban bio već prvi udarac krmom u hridi i prodor mora u strojarnicu, ili prodor mora u utrobu broda kroz grotla kojima je, čini se, vjetar raznio pokrove, više nije važno.

Brodski sat stao je na 3 sata i 50 minuta. PELTASTIS je ležao na dnu, na dubini 20 do 33 metra. Jarbol broda se nalazi na dubini od samo 10 metara i pri dobrim uvjetima vidljiv je i s površine. Pramčana sidra sasvim su blizu obale prema kojoj je okrenut pramac, a jedno od njih je izvađeno i nalazi se u samom mjestu Šilo. Brod uspravno leži na pješčanom dnu koje se lagano spušta prema suprotnoj, Crikveničkoj obali. Od 12 članova posade spasila su se četvorica, dok su slijedećih dana pronađena tijela sedmorice mornara. Posljednji član posade, kapetan Teodoros Beleisis proglašen je nestalim. Ronioci koji su u to vrijeme ronili na olupinu tvrde da su vidjeli čovjeka kako je nagnut uz navigacijski stol u uspravnom položaju. Iako isprva nitko nije vjerovao u te priče, to je podvodnom snimkom iz mjeseca lipnja potvrdio austrijski turist Franz Mitznneg. Potvrđeno je da je taj čovjek kapetan Teodoros Beleisis. Pretpostavlja se da je, ne želeći napustiti tonući brod, naredio posadi da ga se zaveže na komandnom mostu.

VRBNIK (15 km od Čižića)

Vrbnik Vrbnik Vrbnik


Vrbnik, naselje i mala luka u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Krka; nadmorska visina 49 m. Leži iznad obale na vapnenačkom brijegu, koji se prema moru, na istočnoj strani, završava obalnim strmcem, a prema zapadu spušta se u dolinu čiji je donji dio potopljen i pretvoren u zaljev. U zimskim mjesecima izložen je jakoj buri.

U bistroj uvalici Zgribnica uređeno je kupalište. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, ribarstvo, tekstilna industrija i turizam. Luka je zaštićena od svih vjetrova. Manji brodovi mogu pristati s unutrašnje strane lukobrana, a unutrašnji je dio luke s dva manja stara kamena gata siguran zaklon za jahte.

GRAD KRK (20 km od Čižića)

Krk Grad Krk je centar i najveće mjesto istoimenog otoka. Pozicija u južnom i centralnom dijelu otoka čini ga idealnim kao bazom za obilazak cijelog otoka. Kao razvijeno turističko središte ima sve potrebne sadržaje za ugodan provod odmora, kako u sezoni, tako i van turističke sezone (restorani, supermarketi, pošta, banka, kafići, diskoteka, lučka kapetanija...). Predivan je stari dio Krka, sa svojim uskim ulicama i "izlizanim" kamenim pločama, te uvijek "živim" trgovima i lokalima. Od centra se proteže riva, idealna za večernje šetnje ili večeru u restoranima sa pogledom na more.

Može se posjetiti frankopanski kaštel (XV st.) u centru, krčka katedrala (XIII st.) kao i nekoliko kvalitetnih galerija. Iz luke se organiziraju izleti brodom, najčešće na otok Plavnik, Sv.Grgur, Staru Bašku. U ljetnjim mjesecima u Kaštelu se organiziraju raznovrsne kulturne manifestacije.

BAŠČANSKA PLOČA

Bašćanska ploča nacionalni je spomenik kulture hrvatskog naroda. Predstavlja glagoljski natpis, ispravu isklesanu u 13 redaka teksta koja govori o donaciji hrvatskog kralja Zvonimira (1075-1089) crkvi sv. Lucije u Jurandvoru, gdje je i Bašćanska ploča i pronađena umetnuta u crkveni pločnik.

Ploča je pronađena 1851. godine, zahvaljujući bašćanskom kleriku Petru Dorčiću.

Bašćanska ploča

Tekst Bašćanske ploče kako ga tumači Vjekoslav Štefanić glasi:

† 1100. U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Ja opat Držiha pisah ovo o ledini koju dade Zvonimir, kralj hrvatski, u svoje dane svetoj Luciji. i svjedok mi župan Desimir Krbave Mratinac u Luci, Pribina poslanik u Vinodolu i Jakov na otoku. i tko to poreče, neka ga prokune Bog i 12 apostola i 4 evanđelista i sveta Lucija amen. A tko ovdje živi, neka moli za njih Boga. Ja opat Dobrovit sazidah ovu crkvu sa svojom braćom devetoricom u doba kneza Kuzme koji je vladao svojom krajinom. A bijaše to u vrijeme Mikula u Otočcu sa svetom Lucijom zajedno.


INFO – BAŠĆANSKA PLOČA, Sv- Lucija – Jurandvor
"AZ" agencija za kulturu i turizam, Jurandvor bb
tel/fax:++385 51 860 184

M&M COMMERCE d.o.o. Zagreb
Kanalska 8 Lučko, 10000 Zagreb
MB: 0387118
Tel: 01/6530-032
Fax: 01/6547-862
GMS: 091/20-62-644
 
{{statistika]]